20023NL - Eerste gebruik. Hoe begin ik mijn elektrische fiets te gebruiken?

Voor de eerste rit kies je een gecontroleerde omgeving, weg van auto's, andere fietsers, obstakels en onvoorziene situaties. Maak gebruik van deze omstandigheden om vertrouwd te raken met de bediening en werking van je nieuwe e-bike.


Zorg ervoor dat je de batterij vergrendelt met de sleutel en de sleutel uit het slot haalt. Anders bestaat het risico dat de batterij beweegt of valt, en dergelijke schade wordt niet gedekt door de garantie.


Het gebruik van een elektrische fiets is vergelijkbaar met dat van een gewone fiets, maar met enkele opvallende verschillen. Een elektrische fiets is zwaarder en heeft meer tijd nodig om te stoppen. Om het te gebruiken, positioneer je jezelf in een gebalanceerde positie op de fiets.


Gebruik verplichte veiligheidsuitrusting zoals een helm, bril, handschoenen en reflecterende elementen. In sommige landen kan het verplicht zijn, afhankelijk van de verkeersomstandigheden.


Respecteer de verkeersregels. De openbare wegen worden gedeeld en we moeten respect tonen voor voetgangers en andere weggebruikers. Laten we gevaarlijke situaties vermijden door onnodig roekeloos gedrag. In sommige landen zijn de boetes zeer hoog en kunnen ze leiden tot aanzienlijke financiële sancties of zelfs gevangenisstraf.

Vertrouwd raken met de elementen van uw fiets en leer hoe u ze moet gebruiken:

 1. Zadel: Pas de zadelhoogte aan voor uw comfort, zodat u zich veilig voelt.
  1. Beginnende bestuurder: u moet het zadel lichtjes lager zetten zodat u de ebike kunt stoppen zonder van het zadel af te stappen en met uw voeten de grond kunt bereiken.
  2. Ervaren bestuurder: u moet het zadel meer uitgeschoven hebben om de maximale beenlengte te gebruiken tijdens het trappen. Bij het stoppen met de ebike moet u van het zadel afstappen.
 2. Wielen: Controleer of de bandenspanning voldoende is. U vindt meer informatie in dit artikel: OP WELKE SPANNING MOET IK DE BANDEN VAN MIJN LEGEND EBIKE OPPOMPEN?
 3. Remmen: Probeer ze op lage snelheid uit door uw gewicht naar achteren te verplaatsen en de remhendels voorzichtig in te knijpen. Wees voorzichtig:
  1. Voorrem: Overmatig gebruik van de voorrem kan u over het stuur gooien.
  2. Wielslot: Te hard remmen kan de wielen blokkeren, wat leidt tot verlies van controle of zelfs een val.
 4. Ophanging: Als uw fiets vering heeft, maak uzelf dan vertrouwd met de reactie ervan bij het remmen en gewichtsveranderingen.
 5. Mechanische schakeling: Leer de mechanische schakeling te gebruiken voordat u de elektrische ondersteuning gebruikt. Dit stelt u in staat om het maximale rendement uit uw ebike te halen. U vindt meer informatie in dit artikel: KAN IK SCHAKELEN ALS DE FIETS STILSTAAT?
 6. Elektrische ondersteuning: Beheer de snelheid van de fiets door de remmen te gebruiken en probeer de elektrische ondersteuning geleidelijk te verhogen. Let op: de fiets kan snel versnellen vanuit de stilstaande positie en u verrassen. Zorg ervoor dat u altijd voldoende ruimte heeft om te vertrekken.

Source

Verplichte minimale uitrusting voor de fiets. https://www.vlaanderen.be/mobiliteit-en-openbare-werken/te-voet-fiets-bromfiets/verplichte-minimale-uitrusting-voor-de-fiets

Verkeer in Nieuw-Zeeland. https://www.anwb.nl/vakantie/nieuw-zeeland/reisvoorbereiding/verkeer

Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.